هویت تاریخی و فرهنگی شیعیان افغانستان و ساکنان اصلی غوروغرجستان در سده اخیر، به تبع تحولات سیاسی، دستخوش دستاندازیهای ناشیانه وغیرعلمی شده و گمانههای زیادی تحت عنوان «نظریه» به خورد علاقهمندان این گرایشها داده است. یکی از این گمانهها، وجود نسبت تباری بین بومیان غوروغرجستان و انوشتکین غرجه است. ظاهرا ریشه این گمانه به مرحوم غبار برمیگردد و دیگران نیز حرف او را تکرار کردهاند. این تکرار، به دلیل ترک بودن انوشتکین، باعث توهم دیگر یعنی همسانپنداری کل بومیان غوروغرجستان با ترکتباران شده است. این سیاهه در صدد است این نکته را با تکیه بر روش توصیفی – تحلیلی و با تکیه برمنابع اصلی مورد بررسی قراردهد. یافتهها حاکی است، زندگی انوشتکین پنج مرحله را طی کرده است و در مجموع، با توجه به اینکه انوشتکین پرورش یافته غرجستان است، صرفا پیوند فرهنگی با بومیان دارد نه بیشتر. البته قابل تذکر میداند که اثبات این پیوند و رد آن، هیچگونه بار ارزشی را در پی ندارد بلکه صرفا بحث تاریخی – اجتماعی با روش علمی است.
محمدی (کاظمی), عبدالحکیم و نجیبی, محمد علی . (1402). بررسی نسبت انوشتکین غرجه با مردمان غور و غرجستان. تاریخ اسلام در آیینه اندیشه ها, 15(1), 5-22.
MLA
محمدی (کاظمی), عبدالحکیم , و نجیبی, محمد علی . "بررسی نسبت انوشتکین غرجه با مردمان غور و غرجستان", تاریخ اسلام در آیینه اندیشه ها, 15, 1, 1402, 5-22.
HARVARD
محمدی (کاظمی), عبدالحکیم, نجیبی, محمد علی. (1402). 'بررسی نسبت انوشتکین غرجه با مردمان غور و غرجستان', تاریخ اسلام در آیینه اندیشه ها, 15(1), pp. 5-22.
CHICAGO
عبدالحکیم محمدی (کاظمی) و محمد علی نجیبی, "بررسی نسبت انوشتکین غرجه با مردمان غور و غرجستان," تاریخ اسلام در آیینه اندیشه ها, 15 1 (1402): 5-22,
VANCOUVER
محمدی (کاظمی), عبدالحکیم, نجیبی, محمد علی. بررسی نسبت انوشتکین غرجه با مردمان غور و غرجستان. تاریخ اسلام در آیینه اندیشه ها, 1402; 15(1): 5-22.